Vaappumallit

10-malli

Vaappumalli 10:

10 cm oli ensimmäinen vaappurunko, jota teetätin sorvarilla. Se on vikkeläuintinen, uinnissa on tirinää ja terävää hakua. Vaappu painaa vain noin 5 grammaa koukkuineen (vaihtelee hieman pinnoitteesta riippuen). Kevyt paino yhdistettynä kourulappuun ja epäsymmetriseen runkoon antaa vaapulle hienon arvaamattoman uinnin, josta onkin tullut paljon kehuja uistelijoilta. Vaapulle paras vetovauhti on noin 3,5-4,5 km/h, mutta se lähtee vähän uimaan jo erittäin pienelläkin noin 3km/h vauhdilla. Tähän vaappuun käyvät lähes kaikki tavallisimmat järviemme petokalat, mutta parhaiten jalokalat ja kuha. Koukkuina kemiallisesti teroitetut koon 4 koukut. Viimeistelynä onnistuu monenlainen pinta. Vaappukuvissa lisää esimerkkejä näistä. Tavallisesti koukutan tämän mallin yksikoukkuiseksi, mutta sen saa halutessaan myös kaksi koukkuisena. Saaliskuvissa hienoja esimerkkejä lohikaloista joita tällä on saatu.

This model is mainly for salmon/trout but it works for other predators too. Feel free to ask more.

13-malli

Vaappu 13 cm:

13 cm malli syntyi useiden pidempien vuoltujen vaappujen jälkeen helposti vain pidentämällä ensimmäistä 10 cm runkoa. Tähänkin vaappuun tuli hieno helposti hakeva uinti, joka on vähän loivemmin, rauhallisemmin hakeva kuin pikkuveljellänsä. Ensimmäiset 13 cm mallit tein vasta kesällä 2016. Minulla oli testikäytössä vain muutama vaappu, kun osoittautui, että vaappu antaa todella hyvin kalaa, ja on ehkä kokonsa takia hieman isomman kalan mieleen kuin pikkuveljensä. Nyt vaappua ovat käyttäneet jo muutkin uistelijat ja saaneet sillä myös hyvin kalaa. Vaapulla painoa noin 7-8 grammaa, ja kolme koon 4 kemiallisesti teroitettua koukkua. Vetovauhti 3,5-4,5km/h, mutta kestää vähän suurempaakin vauhtia. Tällä mallilla on tullut myös kaikkea petokalaa, joista eniten kuitenkin kuhaa. Monien mielestä ykkösuistin kuhalle, saaliista hienoja esimerkkejä saaliskuvissa.

This model is mainly trolling zander but this also works for pike and salmon/trout.

Näiden "vakiomallien" lisäksi olen nyt tehnyt 7cm mallia jolla itse saanut ahventa, mutta yrityksenä on ollutsaada se toimimaan lohijoella. Suunnitteilla on myös vähän isompi syvännelappuinen malli hauelle, ja yhtä mallia vähän teinkin, mutta se ei ollut riittävän hyvä sen enempään tuotantoon. Lisäksi olen tehnyt muita käsin vuoltuja kokeilumalleja, näistä on joitain kuvia tilaustyöt/gifts-osiossa. Mietinnässä on edelleen heittovaappu luultavasti 10 cm mallista. 10 cm mallilla olen jo nyt saanutkin heittämällä hyviä haukia. Lippojakin tein kesällä 2016, ja niillä jokunen pieni rautukin tuli, mutta silti ne vaativat vielä kehittelyä.